Už jsme si řekli o ideálním váhovém přírůstku v těhotenství a něco o stravě v těhotenství. Jsou ale i potraviny, kterým je lepší se úplně vyhnout. Jaké to jsou a proč? 

Alkohol – tady je to asi tak jasné, že to není třeba ani moc rozebírat ☺. Samozřejmě, že všechny známe takové to: „sklenička vína týdně mi neublíží“ (lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem si sama pár skleniček vína či střiku za těhotenství nedala), ale dle odborníků prakticky neexistuje bezpečný limit. Někteří lékaři povolí těhotným skleničku týdně a někteří jsou striktně proti. Takže toto bude na Vašem zvážení. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že alkohol může způsobit riziko potratu či vrozené vady. 

Játra, paštiky a další výrobky z jater jsou velmi bohaté na vitamín A, nicméně se doporučuje hlavně v prvním trimestru se těmto pokrmům vyhnout. Větší konzumace vitamínu A je spojována s vrozenými vadami.

Sýry s bílou plísní jsou další diskutovanou položkou. Sýry jsou sice vyhledávané pro obsah vápníku, ale sýry s plísní mohou být zdrojem různých bakterií, které mohou plod poškodit. 

Syrová či nedovařená vejce, či domácí majonéza z nich. Nedovařené vejce může obsahovat bakterie salmonely, která může způsobovat salmonelózu. Toto onemocnění se projevuje těžkým zvracením a průjmy, což může ohrozit i Vaše nenarozené miminko.
Vejcím se samozřejmě nesmíte celé těhotenství vyhýbat (dodávají veledůležitý cholin), jen je vhodné preferovat ty řádně uvařená a po přípravě jídla z vajec si pořádně mýt ruce, jelikož salmonela může být i na skořápkách. 

Ryby s vysokým obsahem rtuti, jako například mečoun, candát, velká makrela královská či žralok (dravci). Ryby jsou samozřejmě vítanou součástí jídelníčku těhotné (a pro ty, co nejí 3 rybí jídla týdně je doporučeno užívat doplněk stravy s 250 mg DHA denně), ale ryby s vyšším obsahem rtuti se těhotným rozhodně nedoporučují. Rtuť patří mezi nejjedovatější prvky a mimo zažívacích potíží může způsobit i dlouhodobé zdravotní obtíže, jako například vypadávání vlasů, zubů, změny chování, chudokrevnost a další. U nenarozených dětí může rtuť zpomalit vývoj mozku a nervové soustavy. 

Syrové a nedovařené maso. Ano, tady jsem zaplakala, celé těhotenství jsem měla neskutečnou chuť na můj oblíbený tatarák a na sushi, které jinak úplně nemusím. Ale pro těhotné ženy není nebezpečné jen syrové maso, ale i to nedovařené. V syrovém mase může být parazit zvaný Toxoplasma gondii a onemocnění toxoplazmózou je pro těhotnou velice nebezpečné. Nejhorší je, že onemocnění probíhá skoro bez příznaků a může způsobit postižení nervové soustavy.
Takže po dobu těhotenství je přece jen lepší si ten steak dát well-done ☺. 

Káva, některé druh čaje, kolové limonády… ano, všechno to, díky čemu po ránu člověk může fungovat ☺. Všechny tyto nápoje mají jedno společné – kofein. Hlavní účinek kofeinu je stimulace a odstranění únavy a v malém množství nepředstavuje problém, jen postupujícím těhotenstvím tělo odbourává kofein pomaleji a pomaleji. Neexistuje sice důkaz, že kofein je pro plod nebezpečný, ale je vhodné ho omezit, protože kofein postupuje do krevního oběhu a dokáže zrychlit tepovou frekvenci plodu – což potvrdím, v těhotenství jsem si dopřávala maximálně doporučené dva hrnečky denně a dcera se občas poté solidně roztancovala ☺. 

Každá samozřejmě potkáme ženu, která řekne, že to je hloupost, že všechno výše uvedené jedla a miminko bylo v pořádku. Je to velice individuální na co se cítíme, čemu věříme a co chceme risknout.