Dobrý den, užívám Fertipronu a jsem ve 12tt. Ráda bych s ní pokračovala dál, už kvůli tomu, že v minulém těhotenství jsem měla hraniční nález u cukrovky. Ale zřejmě by bylo vhodné přidat DHA, které neobsahuje – poradil byste prosím odkdy a v jakém množství? Děkuji 11. června 2022

Potřeba DHA u těhotných a „normálních lidí“ je stejná – tedy 200-300 mg denně nebo spíše1400-2100 mg týdně. Jen u těhotných jeho NEkonzumace vadí více. Neboli klidně začněte hned (posuďte přitom, jestli nekonzumujete dost v potravě – znamená to 2-4 rybí jídla týdně). A pokud DHA nemáte dost (to u nás nemá skoro nikdo, protože nežijeme u moře), začněte klidně hned.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám užívat ještě nějaké další vitamíny, doplňky stravy k Superfolinu? Jsem teď ve 2.trimestru, v prvním jsem od počátku brala Mamavit, teď jsem přešla na Superfolin a zjistila, že některé minerály a vitamíny tam chybí, např.magnezium, selen, zinek, vápník…. Mám od počátku zánět štítné žlázy, beru Euthyrox, jód v Superfolinu je, takže snad ok. Vzhledem k věku, vyššímu tlaku a v dětství prodělané purpuře prý hrozí u mě preklampsie. Snažím se jíst vyváženě, ovoce, zeleninu, sýry…ale bojím se, aby miminko , teď když se vyvíjí nemělo něčeho nedostatek. Moc děkuji předem za odpověď Petra 9. června 2022

Doplněk stravy pro těhotné není a ani nemůže být náhradou pestré stravy (kterou, jak píšete, máte). Na druhou stranu v těhotenství MÁ VELKÝ SMYSL doplňovat některé „nedostatkové“ věci a taky NEMÁ žádný smysl snažit se doplňovat vše (představte si třeba produkt, který Vám dodává denní dávku vody…). Mezi živiny, které hodně stojí za to suplementovat patří metylfolát (nebo aspoň listovka), DHA, vitamin D, jód, kdežto většina „toho dalšího“ je tam v podstatě navíc – ženy to tak mají rády pro pocit, že „dělají maximum“ a že „i kdyby se správně nenajedly, doplněk to zvládne za ně“. Proto tam všichni výrobci dávají i Béčka, Céčka a leckteré minerály. V pozdější fázi těhotenství můžete opravdu chtít doplňovat magnézium, selen a zinek (obzvlášť při riziku preeklampsie) – to najdete v produktu Magnézium citrát complex. Vápník v takové formě a množství, v jaké ho potřebujete, nelze dát do těhotenského multivitaminu, ale to snadno „ujíte“ (ty sýry, jak píšete, a taky třeba 1 hrnek – raději plnotučného – mléka denně). Takže doporučuju Superfolin 2 nadále (anebo, chcete-li se preeklampsii bránit všemi prostředky, ho vyměňte za Fertipronu) a k tomu to magnézko…

Dobrý den pane doktore, nyní jsem těhotná 32+5, před otěhotněním jsem vážila 61 kg, přibrala jsem zatím 11 kg, vše bylo pořádku, krom pálení žáhy a pocitu hned plného žaludku od 7 měsíce. Ale proč píší, před 10 dny jsme měli doma všichni střevní virózu – přes manžela. 2 dny jsem zvracela, pak zvracení přešlo a zhubla jsem 1,5 kg, ale stále mě pálí žáha, sním malou porci a hned mě tlačí žaludek. Od včera mám průjem, nasadila jsem si probiotika a uhlí. Volala jsem Dr.,kde jsem mluvila jen se sestrickou a ta mi řekla, že to nevadí, hlavně ať piju. Užívám Superfolin 2 poctivě od 6 měsíce, do té doby Fertipronu. Nemůže to, že jsem zhubla a jím málo mít vliv na vývoj miminka?? Já se opravdu snažím jist, zdravě. Pokryje potřebu miminka i ty vitamíny? Bojím se aby miminko nabíralo jak má. Do poradny jdu až za 14 dnů. Děkuji a přeji hezký den 2. června 2022

Vůbec se nebojte, příroda (nebo pámbů) to zařídila tak, že takovéto „drobnosti“ nemohou miminku uškodit. Vy hezky pijte (nejen vodu, ale někdy i nějaké minerály) a za pár dní začnete i jíst a všechno bude v pořádku.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Na ultrazvuku mi lékař řekl, že mám silnější děložní sliznici a že jsem na 99% těhotná a že si myslí, že je plod normálně v děloze.Chtěla bych se zeptat, zda je silnější děložní sliznice i v případě mimo děložního těhotenství. Děkuji mnohokrát 31. května 2022

Nejsem odborník na USG, ale tloušťka endometria je závislá na hormonálním statutu, takže soudím, že ano. Doporučuji Vám se takovými věcmi nezabývat – z doktora Googla a názorů na e-miminu nezískáte ani přehled, ani klid pro miminko.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda těhotenství s PCOS automaticky znamená rizikové těhotenství a tím související pracovní neschopnost. Děkuji mnohokrát 30. května 2022

Automaticky určitě ne. PCOS ženy mají asi v 60% těhotenskou cukrovku, což je samo o sobě řešitelné, ale přece jen to není „bezproblémové“ a může to vést k dalším komplikacím. Avšak i s těhotenskou cukrovkou se chodí do práce – máte režim a dietu v podstatě takové, jako při diabetu 2. typu.

Dobry den jiz dva mesice uzivam fertipronu tento mesic jsem po 6az 9 den po ovulaci malinko spinila .. a menstruaci mam spozdenou uz 6 den delala jsem si pred dvema dny test ale byl negativni. Mam trosku tlak v podbrisku a boli me prsa jako by menstroace mela kazdou chvili prijit. Tak se citim uz asi 10 dnu .. je mozne ze mi fertiprona zmenila cyklus ? Nebo mam jeste par dnu pockat a udelat si znovu test ? Nikdy se mi to jeste nestalo. Dekuji za odpoved 29. května 2022

Fertiprona Vám může „hnout“ s cyklem a/nebo ovulací, ale jen pokud by byl Váš cyklus nějak „nedokonalý“ (typicky PCOS). Ta špinění k tomu spíše nebudou patřit – mohlo by se např. jednat o bakteriální vaginózu při intenzivním „snažení“. Zatím bych zopakoval test a Fertipronu bez obav užíval dál…

Dobrý den, mam problém s ovulací, muže mi na to pomoci chytré miminko 1? 25. května 2022

Nepomůže. Doporučuju užívat místo toho odteď až do porodu Fertipronu (kvůli inositolu) a pokud se do 3 měsíců nedostaví ovulace (pokud jste netrpělivá, tak klidně ihned), přidat ještě k tomu Fytofem PMS -nový produkt Onapharm, který jde na trh první týden v červnu (kvůli efektu na prolaktin).

Dobrý den, pane doktore,náhodou jsem zjistila, že neovuluji. Měřeno 3 měsíce po sobě každý den mimo cyklus, kdyby to náhodou vyšlo na jiný den a nic. Začala jsem tedy brát fertipronu – je nějaká šance, že by ovulaci po nějaké době vyvolala i bez toho, aniž bych musela brát hormony? A pokud ano po jaké době asi tak? Ke svému gynekologovi se samozřejmě chystám, jen by mě zajímala Vaše odpověď. Děkuji a hezky den ! 22. května 2022

Pokud by byla příčina Vaší „neovulace“ PCOS, pak máte velmi dobrou šanci, že se „rozovulujete“ do 3 měsíců. Pokud by byla příčina jiná, bude ji třeba nejprve stanovit a pak se uvidí. Pokud by to byla např. hyperprolaktinémie, na tu za týden bude na trhu nový Fytofem PMS.

Dobrý den, pane doktore, jaký máte názor na výplachy Rosalginem? Nepoškodí mikroflóru? Lze je praktikovat i v těhotenství? Používám občas Gynimun intim a napadlo mě, zda by se nedal takto třeba i kombinovat s výplachem. Děkuji. 22. května 2022

Považuji je za bezpečné, ale nic jimi nevyléčíte (je to analgetikum) a jako prevence asi nemají smysl. Při potížích (nějaký vaginální dyskomfort) doporučuji Gynimun rapid.

Vážený pane doktore, prosím o zodpovězení dotazu. Jsem ve 22 tt. a užívám od 5 tt. dva sáčky Fertiprony denně. Doporučil byste mi nyní přejít na jiné vitamíny vhodnější pro 2. a 3. trimestr nebo mám zůstat u těchto. Zatím mi nebyly provedeny testy na cukrovku a užívám další léky, protože z mé krve byly zjištěny podhodnoty horciku a železa: Magnosolv (hořčík), Tardyferon (železo) a pak ještě užívám Calcichew D3 (z důvodu osteopenie).Děkuji 17. května 2022

Máme 2 možnosti – zůstat na Fertiproně (to je zcela OK) a přidat si k ní rybí tuk (DHA) anebo přeskočit na Superfolin 2, který bude pro Vás levnější (ale musí se polykat) a je již s DHA. To mi přijde rozumnější – kdyby se vyskytly nějaké komplikace s cukry, tlakem, apod, vždy se můžete vrátit k Fertiproně.

Stránka 4 z 77 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »

Také máte dotaz?

Pokud Vás také zajímá cokoliv k dané problematice, neváhejte a napište nám svůj dotaz. Obratem na Vaši otázku odpovídá odborný lékař. Můžete se ptát opravdu na cokoli!

Položit dotaz