Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na užití Vermoxu ve 22tt (1 tableta) a ve 24tt (druha tableta). Pediatricka mela u dcery podezření na detske roupy a doporucila nám, abychom se prelecili vsichni, ikdyz jsme bez potizi. Nyní jsem se ale dočetla o možných vedlejších účincích léku, mám se obávat? Třetí tabletu již vynechám. Moc děkuji za Váš názor 9. května 2024

V těhotenství nechceme podávat zbytečně vůbec nic. Vermox je považovaný za zcela bezpečný, a to i v prvním trimestru (tam vadívají věci nejvíc). Asi vidíte, že tyto dva výroky nejdou na 100,0% sečíst v jeden. Záleží na okolnostech „užitečnosti“ podání u Vás, to by člověk musel posoudit na místě.

Dobrý den, beru pravidelně vitamíny pro těhotné,ale dneska se mi bohužel po užití vitamínu udělalo špatně, a vyzvracela jsem ho. Jsem ve 14tt. Myslíte,že je problém když jeden den vitamíny do těla nedostanu? 6. května 2024

Nebyl by to problém ani kdybyste je měsíc nebrala – vše podstatné máte v pestré stravě.

Dobrý den, byla jsem se naočkovat tetanovkou a poté jsem v ten daný měsíc zjistila, že jsem těhotná. Mám mít nějaké obavy ohledně plodu? 6. května 2024

Očkování v prvním trimestru by se s vědomím těhotenství nedělalo (v prvním trimestru se nedělá cokoli, co není naprosto nutné), ale to neznamená, že se máte obávat – jen nelze pokusně (na těhotných) ověřit, že je to OK. Z historických případů (Vám podobným) víme, že se skoro jistě vůbec nic neděje.

Dobrý den pane doktore, ráda bych se informovala, zda mohu při kojení stále pokračovat s Fertipronou (2 sáčky denně)? Brala jsem ji před početím a celé těhotenství – s největší pravděpodobností mám PCOS a tak jsme se nějakou dobu o miminko snažili a Fertiprona mi byla během těhotenství jednoznačně doporučena. Případně mám nyní při kojení nahradit jiným produktem? Moc děkuji za Vaši odpověď. Přeji pěkný den. 19. dubna 2024

Já bych kjlidně pokračoval (a doplnil nějaký rybí tuk). Druhá možnost je Superfolin 2 (tam už rybí tuk máte).

Dobrý den, s manželem pracujeme na „založení rodiny“, Fertipronu užívám již několik měsíců. Minulý týden jsem ale byla na nativním CT hlavy (mám jistotu, že těhotná jsem v době vyšetření nebyla). Máme nyní snahy přerušit? Je po CT kvůli dávce ozáření doporučeno početí odložit? Moc děkuji za odpověď. 3. dubna 2024

Přiznám se, že jsem odpověď na Vaši otázku musel hledat, ale byl jsem úspěšný. Nemusíte se nijak omezovat.

Dobrý den, cca týden užívám Superfolin 1 (plánování+1.trimestr) na doporučení gynekoložky. Nevím, jestli to má přímý vliv, ale dostavila se mi menstruace o více jak týden dříve, čímž můj poslední cyklus má délku 15 dní. Chtěla bych se zeptat, zdali je to normální a může mít superfolin takový vliv? Jestli to mám případně řešit nebo vyčkat na delší dobu užívání? Děkuji Bára 3. dubna 2024

Superfolin nemůže nijak ovlivnit Váš cyklus.

Krásný den pane doktore,podle ultrazvuku je plod starý 6 týdnů. Ihned po zjištění těhotenství (4. Týden) jsem začala brát vitamíny Chytré miminko pro 1. trimestr. Paní doktorka mi teď ovšem předepsala Acidum folicum, i přesto, že jsem jí řekla, že kyselinu listovou už beru. Chtěla bych se proto zeptat, co je pro miminko vhodnější? Jestli vyšší dávka kyseliny listové nebo vitamíny v komplexu. Napadlo mě tyto 2 přípravky střídat ob den.Mockrát děkuji za vaši radu a přeji krásný zbytek dne. 15. března 2024

Jsou dvě možnosti. Buď Vám paní doktorka předepsala kyselinu listovou ve vysoké dávce (tisíce miligramů) z nějakého medicínského důvodu (rizika), pak se dohodněte s paní doktorkou na celkové dávce folátů, kterou chce dosáhnout – takto obě věci půjdou bez problémů zkombinovat. Pokud máte „předepsáno“ 400mg nebo 800mg kyseliny listové, nepotřebujete ji (vše potřebné a v biologicky dostupnější formulaci již máte).

Dobrý den,Podle ultrazvuku jsem ve 5. Týdnu. Do 4. Týdne jsem si ráda dopřávala horkou vanu několikrát týdně s tím, že sem neměla tušení, že jsem těhotná a že to miminku může škodit.Mohlo dojít k poškození miminka?Mockrát děkuji. 12. března 2024

Vaše miminko je v pořádku a jistě je moc spokojené, že má takovou starostlivou maminku. Nezapomeňte na pestrou stravu, přiměřený pohyb (ideálně) na čerstvém vzduchu a odteď už žádné stresy!

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jestli je možné opoždění ovulace o týden? Během plodných dnů jsem s přítelem spala jen s kondomem. A teprve týden před očekávanou menstruaci bez kondomu. Je to 10. Den po očekávaném datu menstruace a těhotenské testy mám pozitivní se slabou čárkou. Je tedy možné že se mi ovulace zpozdila? Mockrát děkuji. 9. března 2024

Ovulace se opravdu může zpozdit, ale hlavně otěhotnění týden před menstruací není nic nemožného i se správným datem ovulace.

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se zeptala na cvičení během těhotenství. Chápu obecné zásady, které se doporučují. Nicméně jsem v situaci, kdy mi bylo poměrně dlouho špatně, takže jsem začala opět „sportovat“ až na začátku 6 měsíce – resp. chodit na každodenní procházky a postupně zvyšovat vzdálenost. Nyní jsem na začátku 7 měsíce a cítím se o tolik lépe, že bych ráda zapojila i nějaké protahovací cvičení, např. těhotenskou jógu. Je bezpečné začít cvičit i v této fázi těhotenství, když byla delší dobu pauza? Troufám si říct, že před samotným těhotenstvím jsem byla aktivní poměrně dost, jen si opravdu nejsem jistá, zda to má po tak dlouhé pauze ještě vliv. Předem Vám mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. 5. března 2024

Zdravý pohyb (vedle kvalitní a pestré stravy a vedle „no stress“ režimu) je pro těhotenství ohromně prospěšný. Nejsem bůhvíjaký expert na cvičení v těhotenství, ale cokoli, kde nebudete nějak NADMĚRNĚ zapojovat břišní lis/svaly a kde nepůjdete „nadoraz“, považuji za bezpečné, respektive prospěšné. Jak říkal Werich – přiměřeně.

Stránka 1 z 84 1 2 3 4 5 6 »

Také máte dotaz?

Pokud Vás také zajímá cokoliv k dané problematice, neváhejte a napište nám svůj dotaz. Obratem na Vaši otázku odpovídá odborný lékař. Můžete se ptát opravdu na cokoli!

Položit dotaz